Hur påverkar sömn träning?

Människan behöver sova för att må bra. Det har alla som någonsin behövt dygna, eller sett filmen Fight Club, förstått. För dig som motionerar inverkar faktiskt sömnen mer på träningen än vad du kanske tror – och vice versa. Så hur påverkar sömn träning? Ta reda på det här!

somn-och-traning

Hur påverkar träningen din sömn?

Låt oss börja i fel ände, nämligen med att titta på hur träningen kan påverka din sömn. Att träna kan göra det lättare och skönare att somna, men vad och när du tränar kan faktiskt ha negativ inverkan på hur du sover. En stor anledning till detta är att träningen hjälper kroppen att reglera sin temperatur, vilket har stor effekt på hur du sover. 

Välj den träning som passar dig

För att optimera hur träningen påverkar din sömn är det viktigt att du väljer en träning som passar dig och din livssituation. A och O är naturligtvis att träna regelbundet – motionerar du kontinuerligt under bara några veckor kommer du inte få smaka på de goda fördelarna för sömnen som träningen för med sig. Att anpassa träningen efter just dina behov är dock något som kan ge en extra boost för sömnen. Är du till exempel stressad ofta? Då kan intensiv intervallträning vara något för dig, eftersom det sänker de förhöjda kortisolnivåerna som stress medför. 

Träna inte för sent 

Kroppen har ett slags inprogrammerad dygnsrytm som följer dagens ljus och mörka timmar. Därför kan det ur sömnperspektiv vara bra att försöka träna under dygnets soltimmar. En promenad utomhus eller ett kort gympass på lunchen gör gott! Men i de flesta människors scheman är detta svårt att hinna med. Att träna på kvällen är visserligen inte dåligt i sig, utan kan tvärtom vara då vi presterar bäst tack vare att kroppstemperaturen stiger när kvällen kommer. Se dock till att lägga passet två till tre timmar innan du tänkt gå och lägga dig. Annars kommer du inte hunnit återfå normal kroppstemperatur till läggdags, vilket kan göra det svårare att sova.  

Hur påverkar sömn träning?

Nu till huvudämnet: hur påverkar din sömn prestationen under träningspasset? Faktiskt mer än du tror. Forskning som gjorts på ämnet visar att elitidrottare och motionärer som önskar se tydliga resultat med sin träning absolut bör se till att få tillräckligt många sovtimmar. 

Sömnen påverkar tillgodogörandet av träningen

Sömnen är återhämtning för både hjärnan och kroppen. När du tränat är kroppen i extra stort behov av just det, vilket också indikerar att musklerna faktiskt inte hinner repa sig ordentligt om sömnen är bristfällig. Dessutom brukar man säga att ökad sömn ger ökad anabolism – utan nog med sovtimmar kommer du helt enkelt inte bygga upp de muskler du tränat på ett gynnsamt sätt.

Att sova gott ger bästa möjliga energi

På samma sätt som träning kan kännas energiberikande, behöver träningen i sig goda grundförutsättningar för att kunna ge dig den goda sidoeffekten. Sover du inte tillräckligt innan ett träningspass kommer du prestera med sämre uthållighet, lägre koncentrationsförmåga och lägre maxpuls jämfört med om du hade haft en fullgod sömn i ryggsäcken. Så för högsta möjliga energi till att kunna prestera ditt bästa rekommenderas att du sover precis så länge som du behöver, varje natt. 

Träning och sömn av första klass

First Class Gym kan du välja mellan ett brett utbud av olika träningspass och fullt utrustade gym. Så att du kan hitta träningen som passar bäst för dig och din dygnsrytm. Välkommen att bli medlem på din närmsta träningsanläggning