Träna när man är sjuk – kan man det?

För många är regelbunden träning en viktig stöttepelare i vardagen för att känna sig pigg om dagarna och kunna sova ordentligt på nätterna. För vissa är det kanske till och med den grund ens karriär vilar sig på. Men vad händer då när man inte mår toppen? Kan man träna när man är sjuk eller inte? Här går vi på First Class Gym igenom hur du ska tänka kring träning vid olika, vanliga åkommor. 

trana-nar-man-ar-sjuk-gar-det

Träna när man är förkyld

För många motionärer är det svårast att avgöra huruvida man bör träna eller inte vid olika stadier av en förkylning. En av de stora riskerna med att motionera när man känner sig sjuk är i många fall hjärtmuskelinflammation, vilket i värsta fall kan leda till att hjärtmuskeln får bestående men. Värt att lägga på minnet gällande just förkylningar är att risken för myokardit, som hjärtmuskelinflammation också kallas, är högre i början av förkylningen och ju kraftigare infektionen är. Därför kan det vara hälsosamt att ligga lågt med träningen när förkylningssymtomen gör entré. En tumregel läkare brukar rekommendera sina patienter är dock att, vid förkylning, inte träna så att man blir andfådd eller svettig. Att öva på teknik eller annat som inte är alltför jobbigt för kroppen kan alltså gå bra – men det måste du avgöra själv. 

Träna när man har ont i halsen

Halsont är att likställa med någon form av halsinfektion och att träna med en infektion i kroppen medför alltid vissa risker. Förutom infektionskomplikationer som hjärtmuskelinflammation kan virus- eller bakterieorsakad halsont även resultera i störningar av hjärtats pulsrytm, vilket i värsta fall kan leda till att du behöver akutvård. Har du ont i halsen bör du ta det lugnt de första tre dygnen. Mår du bra efteråt kan du börja träna igen, men gärna med en aningen lägre intensitet än vanligt. 

Träna när man har feber

Du vaknar öm och är helt genomsvettig eller ryser av köld – åh nej, feber! Men vad är feber egentligen? Precis som ovan nämnda besvär är det, just det, en infektion orsakad av bakterier eller virus. Alla människors normala, friska kroppstemperatur varierar, men generellt bedöms du ha feber om termometern visar över 38 grader. Du kan först frysa när kroppstemperaturen stiger, för att sedan svettas när den börjar sjunka igen. Så hur bör man tänka gällande träning vid feber? Generellt gäller total vila och ingen träning alls. Stanna hemma tills du är feberfri! Vissa rekommenderar till och med en feberfri dag hemma innan både jobb och lättare träning kan återupptas.   

Träna dig frisk hos First Class Gym

Har du läst så här långt har du förhoppningsvis fått med dig att du bör vara varsam med träning vid sjukdomskänningar. De dagar du däremot känner dig pigg och kry är du alltid välkommen till någon av träningsanläggningarna som First Class Gym erbjuder. Träna pass tillsammans med andra, gymma själv eller utvecklas i din takt med en personlig tränare – det är upp till dig. Kontakta oss för att bli medlem på gymmet närmast dig.