Vad är högintensiv träning? Lär dig grunderna här!

Att träning kan vara både låg- och högintensiv är det många som vet. Men vad är högintensiv träning? First Class Gym har tidigare förklarat lågintensiv träning, och nu får du äntligen svar på vad motsatsen innebär!

vad-är-högintensiv-träning

Vad är högintensiv träning?

Precis som i vår artikel om lågintensiv träning kommer vi börja med att definiera den högintensiva träningens motsats. Lågintensiv träning innebär konditionsträning som genomförs i en takt som bara är mindre ansträngande. Tempot varierar således från individ till individ, beroende på vilken träningsvana denne har. Vanligtvis brukar man säga att lågintensiv träning utförs i 50-70% av utövarens maxpuls och i minst 30 minuter, men gärna under längre tid.  

Högintensiv träning, kontrasterar mot lågintensiv träning på flera sätt. Det kanske mest framstående har att göra med just puls. För att träning ska klassas som högintensiv behöver den utföras i över 75 % av utförarens maxpuls. Den mesta högintensiva träningen är också uppbyggd i intervaller, det vill säga att en aktivitet utförs under en relativt kort tid för att sedan övergå i vila eller i en lugnare rörelse, även den under en jämförelsevis kort stund. HIIT (högintensiv intervallträning) är väldigt tuff träning – men exakt hur tuff den är anpassas till förmågan hos den som tränar.

Högintensiv träning – för effektiv motion med snabba resultat

Ett av den högintensiva träningens ess i rockärmen är dess bevisade effektivitet. Flera studier har utförts på personer med olika träningsbakgrund, varav de flesta har fått en positiv förändring på den fysiska förmågan. Dessutom verkar högintensiv träning vara väldigt bra även för äldre personer. Trots att kroppen kan försvagas på många sätt vid hög ålder, är det faktiskt bra att träna högintensivt då det får en viss typ av muskelfibrer att öka – och just dessa fibrer riskerar att förloras allteftersom vi slutar aktivera kroppen på ett högintensivt sätt.

Man ska dock akta sig från att träna endast högintensivt. Enkelt förklarat kan man säga att högintensiv träning ofta är nedbrytande träning – den är väldigt hård och utmanande och kan på så vis bryta ned kroppen, för att sedan låta den byggas upp under lugnare träningsperioder. Den mesta forskning är därför överens om att bara 20% av din träning ska vara av det nedbrytande slaget.

Hälsofördelar med högintensiv träning

Förmånerna är många när det kommer till högintensiv träning. Den kanske mest påtagliga är den nyss nämnda tidseffektiviteten. Forskare har påvisat, efter förhållandevis korta testperioder, bland annat goda insulinsiffror och förhöjd kondition på pass om så lite som 10 minuter, som utförts ett par till tre gånger i veckan. Högintensiv träning bränner också relativt mycket fett (även om lågintensiv träning bränner mer) och upplevs dessutom av många som väldigt rolig. Då det är så pass ihållande glömmer man lätt tid och rum och kan helt fokusera på träningen. Det gör i sin tur att man lättare släpper tankar som stressar – vilket naturligtvis alltid är hälsosamt.

Till skillnad från lågintensiv träning utövar den högintensiva dock stor belastning på kroppen. Detta ökar risken för skador, framförallt om man inte har en god grundträning i bagaget, så man ska alltid ta det försiktigt framåt. Tillsammans med uthållighetsträning kan högintensiv träning vara ett uppfriskande tillskott i allas träningsrutiner – vare sig man är elitidrottare eller vardagsmotionär.

Är du intresserad av att träna högintensivt? Välkommen till oss på First Class Gym! Du kan träna i din egen takt på gymmet, ta hjälp av en av våra professionella personliga tränare eller svettas tillsammans med andra under våra instruktörsledda gruppass – vad sägs om pulshöjande cykelklasser, brännande bootcamp-träning eller ett effektivt FortGjort-pass? Vi erbjuder högintensiv träning för alla sorters motionärer.