Hur ofta ska man träna?

Att människor och djur mår bra av regelbunden motion kommer inte som en överraskning för de flesta på 2020-talet. Men hur regelbunden bör den egentligen vara? Hur ofta ska man träna?

hur-ofta-ska-man-egentligen-trana

Att träna lagom ofta 

Människans kropp är byggd för att få röra på sig. Faktum är att homo sapiens är det mest effektiva distanslöpardjuret bland däggdjur idag. Vi vet också att motion har fler fördelar än bara den energikonsumerande; till exempel kommer du uppleva en stor mängd positiva bieffekter på grund av hur träning påverkar hjärnan. Att träning i lagom mängd är nödvändigt för att må så bra som möjligt är något de flesta kan skriva under på. Det är viktigt att poängtera att det är just i lagom mängd som gäller, då ett överdrivet fokus på träning, nyttig mat och ett hälsosamt leverne kan vara ett tecken på ortorexi eller andra ätstörningar. Av dessa anledningar är det bra att kunna svara på frågan “hur ofta ska man träna?”. Att dessutom kunna svaret på den utifrån just dina förutsättningar gör att du ger dig själv så stora chanser som möjligt att må ditt allra bästa. 

Hur ofta ska man träna styrka?

Att träna styrka är bra för de flesta, så länge träningsfrekvensen och -sättet överensstämmer med personen i frågas nuvarande fysiska förmåga. Den generella rekommendationen säger dock att vuxna människor ska röra på sig minst 2,5 timmar i veckan, så till den grad att man blir svettig och lite andfådd. Men hur ofta man bör träna styrka handlar också om vilka mål man har med sin styrketräning. Vill du kanske bara öka musklernas volym? Få bättre muskulär uthållighet? Höja din muskelstyrka? Eller bara för att du vill träna allsidigt, med både anaerob och aerob träning? Oavsett vad, ger ditt träningssyfte och dina förutsättningar dig ett hum om hur ofta du ska träna. 

Ett allmänt tips gällande hur ofta man ska träna styrka, som dock bör anpassas utifrån vad just du klarar av, är följande: för att få muskelvolym, uthållighet och styrka är det bra att träna samma muskelgrupp 2-3 gånger i veckan. Detta är alltså bättre än att träna en muskelgrupp endast en gång i veckan. Observera dock att ju oftare du tränar, desto mindre intensivt bör varje pass vara. Känn efter så att du inte skadar dig och hinner återhämta dig mellan passen! Och fråga gärna en personlig tränare om råd – hör dig för på ditt närmaste First Class Gym

Hur ofta ska man träna kondition?

Hur ofta man bör man då träna sin kondition? Även detta beror på dina förutsättningar, men även vilka mål du har med din träning. Har du skador som hindrar dig att träna på ett visst sätt eller med en viss frekvens, ska dessa så klart accepteras och hur ofta du tränar bör du vara lägre än om du idrottar på elitnivå. Men hur ska man då tänka rent konkret? Här är tre imaginära motionärer som anpassat sin träning efter sina målsättningar och utgångspunkter

1. Olle, 25 år, har viss grundkondition

Olle vill träna för att det får honom att må bra och prestera bättre på universitetet. Därför rekommenderas han att träna ett lite längre pass som känns lätt ansträngande, t.ex. som att jogga långsamt, och ett kortare pass som är snäppet mer ansträngande.

2. Maria, 62 år, har inte tränat regelbundet på några år

För att komma igång med konditionsträningen ska Maria ta promenader två eller tre gånger i veckan. Hon får gärna gå relativt länge, men viktigast är att pulsen höjs något under tiden.

3. Anna, 33 år, van vardagsmotionär

Anna har sprungit en del milslånga lopp i sina dagar och vill första korta ned sin tid. Hon rekommenderas därför löpträning i form av intervaller, med hög intensitet och ett växlande mellan hög ansträning och aktiv vila. Detta gör hon ett par gånger i veckan i kombination med ett bara lätt ansträngande pass per vecka. 

Träna ofta hos oss på First Class Gym

Det går aldrig att rekommendera en hel population att träna ett visst antal gånger i veckan för att kunna uppnå de resultat varje enskild individ är ute efter. Däremot kan en personlig tränare anpassa både din träningsrytm och den typ av träning du ska ägna dig åt för att komma just dit du vill med din hälsa. Kontakta gärna oss på gymmet First Class Gym för att ta reda på hur vi kan hjälpa dig.