Hur påverkar träning kroppen?

Nu i vintertider, när kyla och mörker hotar att sluka upp större delen av orken att ta sig till gymmet, är det bra att påminna sig om vad fysisk aktivitet bidrar med. När du rör på dig har du säkert märkt att du, trots att det kan kännas tungt innan och under träningen, oftast mår bättre efteråt. Men vet du vad som faktiskt händer med dig? Hur påverkar träning kroppen egentligen?

hur-påverkar-träning-kroppen

Hur påverkar konditionsträning kroppen?

Låt oss börja med att titta på vad träning som förbättrar konditionen gör för kroppen. Konditionsträningens främsta ess i rockärmen är dess sätt att härda hjärtat. Detta muskulära organ står som bekant för att syresätta kroppens alla delar, genom att det pumpar ut blod som syresatts på ditvägen, i lungorna. Vad konditionsträning gör för hjärt- och kärlhälsan är att den lär hjärtat att pumpa ut blod snabbare än tidigare, vilket gör att hjärtat i sinom tid kommer kunna förse kroppen med blod i ett högre och högre tempo. Dessutom förbättrar konditionsträning cellernas syreupptagningsförmåga, vilket i sin tur gör det lättare för kroppen att ta hand om blodfetter, så att ett för högt kolesterolvärde förebyggs.

Därtill har konditionsträningen två starka fördelar. Dels ökar konditionsträning din insulinkänslighet, vilket innebär att du inte behöver få i dig lika mycket insulin för att få effekt och att konditionsträningen fungerar som ett potentiellt skydd mot diabetes typ 2. Sedan bidrar konditionsträning även till att hormoner som serotonin och dopamin frisätts i hjärnan. Dessa har väldigt god inverkan på bland annat aptit, sömn och humör vilket kan få dig att känna dig gladare, mindre stressad och tröttare på kvällen när du ska gå och lägga dig.

Hur påverkar styrketräning kroppen?

Dina muskler är det som gör att du kan röra på dig. För varenda liten gest och min du gör har du en eller flera muskler att tacka. Fascinerande, eller hur? Bara av denna korta fakta, är det förståeligt att dina muskler måste vara starka för att du ska må bra. På köpet får du också flera förmåner. Att utsätta dina muskler för regelbunden och kontrollerad motion förebygger faktiskt skador. Om resten av din kropp har ett fullgott stöd från musklerna minskar risken för att du ska råka ut för en skada vid en olyckshändelse.

Styrketräning kan påverka kroppen positivt även genom att öka bentätheten. Att styrketräning bidrar till bentäthet kan bero på att bencellerna flyttar till de ställen på kroppen som utsätts för en ökad vikt, vilket ju en växande muskelvävnad leder till. Dessa benceller har bland annat som uppgift att medverka i bildningen av kollagen, ett fiberprotein som ger stabilitet och styrka i kroppens vävnader och leder. Därför blir styrketräning förebyggande mot benbrott och ledskador. Sedan har styrketräning också flera av de goda mentala effekter som konditionsträning har, det vill säga att dopamin och serotonin utlöses.

Sammanfattningsvis, hur påverkar träning kroppen?

Så, hur påverkar då träning kroppen? Här sammanfattar vi de viktigaste punkterna att motiveras av:

  • Hjärtat stärks.
  • Syreupptagningsförmågan ökar och din kropp kontrollerar dina blodfetter bättre.
  • Insulinkänsligheten ökar, vilket skyddar mot diabetes typ 2.
  • Yttre skador förebyggs.
  • Bentätheten ökar.
  • Humöret går upp, stressen sjunker och sömnen blir bättre.

 

Vi på First Class Gym vet att alla kan förbättra sin hälsa genom träning. Välkommen att kontakta din lokala träningsanläggning för att bli medlem!