Hur påverkas kroppen fysiskt och psykiskt av träning?

Träning är bra för både kropp och själ, sägs det. Men vad är det egentligen som händer med oss när vi tränar? Hur påverkas kroppen fysiskt och psykiskt av träning?

kvinna-som-undrar-hur-kroppen-påverkas-fysiskt-och-psykiskt-av-träning

Fysisk träning är livsviktigt för psyket

För att kortfattat svara på frågan om hur kroppen påverkas psykiskt och fysiskt av träning kan man säga att allt påverkas till det bättre. Förutom de eventuella, och i de flesta fall kortvariga, skador träning kan orsaka säger statistiken att träning gör underverk för människors fysiska och psykiska tillstånd. Siffrorna visar också att träning tycks ha inverkan på mer än bara kroppsliga faktorer. Människor som rör på sig regelbundet begår färre brott, dricker mindre alkohol och har bättre betyg, statistiskt sett. Dessutom behöver man inte träna på en särskilt hög nivå för att ta del av de goda sidoeffekterna.

Hur påverkas kroppen fysiskt av träning?

Över lag har personer som tränar relativt ofta och med jämna mellanrum bättre fysisk hälsa än de som inte gör det. Regelbunden, måttlig konditionsträning har visats sig ha god inverkan på att minska risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Att träna styrka sänker också risken för sjukdomar i hjärta och kärl, men förebygger även övervikt och ökar den kognitiva prestationen om du också tränar kondition. Utöver det motarbetar styrketräning förtvining av musklerna och benskörhet hos äldre personer. Dessutom kan det faktum att man börjar träna redan som barn eller ungdom göra att man fortsätter idrotta livet ut. 

Hur påverkas kroppen psykiskt av träning?

Kroppen får flera positiva mentala effekter av träning, så låt oss börja med de kortsiktiga. Det första du känner av under eller efter träning är en känsla av att det känns bra i kroppen. Detta beror på alla eller någon av de signalsubstanser som frisätts vid fysisk aktivitet: endorfin, serotonin, noradrenalin och dopamin. De gör att vi känner oss lugna, pigga och nöjda och når alla, från den erfarne elitidrottaren till den som precis gjort sitt första träningspass efter ett långt uppehåll. Därutöver kan du ha tränat en relativt kort period innan du upptäcker en annan kortsiktig effekt: du får bättre minne

De långsiktiga psykiska effekterna är många. Kopplingarna i hjärnan påverkas på så vis att motion faktiskt kan bromsa dess åldrande. Vi förlorar helt enkelt färre hjärnceller om vi tränar. Rör man sig ynka 30 minuter om dagen, och då räknas även promenader i rask takt, minskar risken att drabbas av hjärnsjukdomarna Parkinsons och Alzheimers med flera tiotals procent. Även nedstämdhet och depression kan förebyggas med hjälp av att sporta regelbundet.

Vill du uppleva de positiva effekterna av hur kroppen påverkas fysiskt och psykiskt av träning? Välkommen in till oss på First Class Gym. Vi erbjuder träning i alla former, både i vårt gym och på våra träningspass. För att alla förtjänar att njuta av de härliga följderna av träning.