Hur snabbt ser man resultat av träning? Här får du svaren!

Vi på First Class Gym är väl medvetna om att alla tränar av olika anledningar; en del vill kanske känna sig piggare, andra vill öka sin kondition och en tredje grupp vill få en tydlig muskeltillväxt. Oavsett vilket resultat dessa personer vill uppnå kan det ibland kännas svårt att hålla tålamodet uppe. Hur snabbt ser man resultat av träning egentligen? Vi har svaren!

hur-snabbt-ser-man-resultat-av-träning

Hur snabbt ser man resultat av träning för att bli piggare?

Många motionärer skulle nog hålla med om att pigghet är det lättaste resultatet som snabbt kan uppnås genom träning. För vissa är effekten nästintill omedelbar, direkt efter träningspasset, medan det för andra kan ta några veckors regelbundet tränande innan känslan av pigghet gör sig märkbar.

Hur ska man då träna för att bli piggare? Det är, som så ofta annars, väldigt individuellt. För vissa kan det räcka med att gå en promenad några gånger i veckan, medan andra inte känner sig piggare förrän de tränar mer högintensiva pass. Något som är fastställt av forskning är i alla fall att någon form av lågintensiv träning ungefär 30 minuter om dagen ökar din pigghetskänsla – om inte på kort sikt, så på lång sikt. Dessutom är det toppen att träna på morgonen, om än bara för en kort stund, för att vakna till ordentligt.

 

Hur snabbt ser man resultat av träning för att förbättra konditionen?

Hur snabbt man kan få bättre kondition beror mycket på hur mycket löpträning man ägnat sig åt tidigare – både under livet generellt och under den närmaste tidsperioden innan man bestämde sig för att förbättra flåset. Ovana konditionsmotionärer kan relativt enkelt träna upp den så kallade grundkonditionen genom att ta  promenader i ett lite högre tempo men också genom att bättra på vardagsmotionen; att ta trappan istället för hissen är alltid en god idé.

Sporter som involverar kortare, temporära tempoökningar utgör också en väldigt bra del i en effektiv konditionsträning. Det är för att man då tränar i intervaller, vilket av de flesta betraktas som det allra mest effektiva sättet att få bättre kondition på. Det passar alla typer av motionslöpare, eftersom både hastighet och antal intervaller kan anpassas utifrån individens nivå. Är man nybörjare kan man till exempel varva en minuts gång med en minuts långsam jogg, medan man som mer erfaren löpare kan springa på från 75% av maxpuls under en minut sekunder och därefter jogga i 30 sekunder. Med intervallträning har flera personer visat att konditionen blivit bättre på bara några veckor – trots att träningstillfällena begränsats till ett par gånger i veckan.  

 

Hur snabbt ser man resultat av träning för att få muskeltillväxt?

Att ha en stark och uthållig kropp är många motionärers mål, professionella som amatörer. Dock är det kanske det mest tidskrävande resultatet att sträva efter, då muskeltillväxt generellt sett är en långsam process. Naturligtvis varierar det från person till person; en individ kan ha lättare att få synliga fysiska resultat av sin träning än andra. Precis som med all annan slags träning, beror dess resultat inte bara på hur ofta eller hur intensivt du tränar, utan också på faktorer såsom genetik, miljö, kost och hälsa i övrigt. Det är viktigt att ha i åtanke vid alla sorters motion, men framförallt vid sådan där målet är att bli stark.

Men hur snabbt ser man då resultat av träning, i form av muskeltillväxt? Faktum är att de som det generellt brukar gå fortast för är nybörjare. Om du inte tränat särskilt mycket styrka tidigare kan du, med rätt förutsättningar både vad gäller träning och yttre faktorer, börja se en muskeltillväxt efter cirka sex veckors träning.

Nu vet du hur snabbt man ser resultat av träning och hur bra det är för din kropp – så vad väntar du på? Kontakta din närmaste träningsanläggning på First Class Gym! Vi drivs av vissheten om att alla kan få bättre hälsa tack vare rätt träning. Våra anläggningar har både gruppträning, gym och personlig träning – allt för att du ska hitta en träningsform du tycker är rolig.