Vad är aerob och anaerob träning?

Du har säkert hört termerna “aerob” och “anaerob” fladdra förbi på någon gymnastiklektion i skolan eller i omklädningsrummet på träningsanläggningen. Men vet du vad de betyder och hur du kan tänka kring dessa olika sorters träning?

kvinna-som-tranar-anaerobt

Vad kroppen behöver för att du ska kunna röra på dig

Det första du behöver ha koll på är att kroppen kan göra sig av med energi på olika sätt. För att kunna göra sig av med energi behöver kroppen ha fyllts på med energi innan detta. Ibland räcker det dock inte med att ha fyllt på med t.ex. mat och dryck. Kroppen har faktiskt två typer av vad vi kan kalla för energisystem: det anaeroba, som främst tar sin energi från glukos från näring, och det aeroba som utöver energi behöver mycket syre för att fungera.

Vad är aerob träning?

När du joggar eller går på löpbandet, dansar med dina vänner eller på någon av våra dansklasser tränar du aerobt. Mer konkret innebär detta att du tränar relativt lågintensivt och således utmanar uthålligheten under en lite längre tidsperiod. Detta sätter igång det aeroba energisystem, då musklerna behöver tillsättas med syre kontinuerligt för att orka med. 

Vad är aerob träning bra för?

Trots det vi hittills förklarat behöver du inte redan ha god kondition och syreupptagningsförmåga för att klara av att träna aerobt. Tvärtom! I träning handlar det alltid om att ge och ta – börjar du träna aerobt kommer du också bara bli bättre på att göra det. Här är några av fördelarna med aerob träning:

  • Konditionen förbättras. Du kommer orka träna hårdare och längre då din syreupptagningsförmåga ökar, hjärtmuskeln växer och din puls, både i vila och under ansträngning, sjunker. 
  • Blodtrycket sjunker.
  • Ämnesomsättningen ökar tack vare en effektivare förbränning.
  • Fettförbränningen blir bättre. Det har vi ökningen av ett viss slags enzymer att tacka för!

Vad är anaerob träning?

Att cykla kortare och intensiva intervaller eller att träna styrka med fler reps gör att det anaeroba energisystemet används. Du kanske känner igen att du under denna typ av träning kan känna av att det bildas mjölksyra i musklerna? Det är en vanlig bieffekt av denna energiska träning.

Vad är anaerob träning bra för?

Anaerob och aerob träning kompletterar varandra väldigt fint, sett till vilken nytta de gör för kroppen. Följande är några av fördelarna med anaerobt kroppsarbete: 

  • Maximal kraftutveckling förbättras. Detta handlar om den största mekaniska kraften som en person kan åstadkomma under ett visst tidsintervall. 
  • Antalet muskelfibrer ökat.
  • Återhämtningen blir snabbare.
  • Konditionen förbättras på ett effektivt sätt vid intervallträning.

Aerob och anaerob träning samverkar

Anmärkningsvärt när det gäller anaerob och aerob träning är att man ofta använder båda energisystemen under ett träningspass. När du tränar styrka genom att till exempel lyfta vikter slås det anaeroba systemet på under vilan. Detsamma gäller om du springer intervaller och joggar eller går under de lugnare delarna. Om du dock tränar t.ex. simning, gruppträning eller cykling och håller en lägre intensitet under hela passet används bara det aeroba systemet. 

Vill du ha hjälp med både aerob och anaerob träning? Välkommen att bli medlem på First Class Gym.