Vad ska man äta innan träning?

Man kan ha motionerat regelbundet hela livet och ändå inte ha svar på den stora frågan. Vad ska man äta innan träning, egentligen? Det korta svaret är att det varierar. Det långa svaret får du nedan.

vältränad-person-som-vet-vad-man-ska-äta-innan-träning

Vad man ska äta innan träning beror på

Precis som med mycket annat gällande träning, är svaret på vad du ska äta innan ett pass beroende av andra faktorer. De viktigaste handlar om vilken typ av träning det gäller och vad du hartkast 1 för kortsiktiga och långsiktiga mål med din träning. En grundregel som kan vara bra att komma ihåg är att det inte är direkt farligt att träna på tom mage någon gång. Det medför bara några lindrigare olägenheter, såsom att du kan känna magen kurra under passet och att din prestation kan påverkas till det sämre.

Vad ska man äta innan styrketräning?

Så vad ska man äta om det är styrka man ska träna? Det positiva med att träna styrka är att det, för de flesta, inte ställer lika höga krav på att äta lika lång tid innan passet som konditionsträning gör. Äter du en rejäl måltid, såsom frukost, lunch eller middag, kan det vara bra att äta den minst tre timmar innan du styrketränar, men behöver du bara äta ett mellanmål kan du ändå få i dig ett stadigt sådant ungefär en timme innan passet. Då kan du med fördel mumsa i dig en relativt stor andel protein och en kombination av både snabba och långsamma kolhydrater. Du kan till exempel äta keso eller kvarg motsvarande cirka 20 gram, fiberrikt bröd motsvarande ett gram per kg kroppsvikt och en frukt

Vad ska man äta innan konditionsträning?

Före konditionsträning är det en god idé att inte vänta för länge med att äta. Försök få i dig en rejäl måltid ungefär 3-4 timmar innan passet, och ett kolhydratrikt men inte för fibertätt mellanmål såsom en banan ungefär en timme innan passet. Ska du däremot springa eller cykla ett längre lopp, som ställer stora krav på konditionen och uthålligheten, bör du anpassa det du äter innan ytterligare. Vare sig det gäller tävling eller träning är det viktigt att ställa om kosten om du kommer röra dig med högt flås i mer än en timme. Du bör se till att kolhydratdepåerna är ordentligt påfyllda under loppdagen och äta lite mer generellt under månaden innan loppet. 

3 tips på vad man ska äta innan träning

Här är tre tips på olika typer av livsmedel som är bra att äta när du behöver protein, kolhydrater eller fetter.

1. Fett

Avokado, osaltade nötter, oliv- och rapsolja och fet fisk är fantastiska källor till välbehövliga fetter. 

2. Protein

Vitt kött såsom kyckling och kalkon, vit fisk, ägg och mejeriprodukter. I vegansk väg funkar bland annat bönor och linser toppen.

3. Snabba och långsamma kolhydrater

Snabba kolhydrater kan du få från frukt, både torkad och färsk, pasta och ljust bröd. Fiberrika kolhydrater som grovt bröd utan socker, havregryn och rotfrukter ger dig energi efter en längre tid än de snabba. 

Men det viktigaste svaret på frågan “vad ska man äta innan träning?” är att man bör testa sig fram själv. Prova att äta lite olika sorters mellanmål innan träning under olika lång tid innan passet och se vad som passar just dig och din mage. Har du fler frågor om hur du ska träna och vad du ska äta är du alltid välkommen till oss på First Class Gym. Våra träningsanläggningar finns i flera städer i Sverige och har en stor mängd träningspass och gym-maskiner för dig att utmana dig själv på.