Varför är träning viktigt?

De flesta av oss vet att träning är viktigt. Det är ett bra steg på vägen. Men varför är träning viktigt? Att kunna svara på den frågan kan hjälpa till att motivera dig när orken tryter. Därför ger vi dig här fyra anledningar till varför träning är viktigt!

varför-är-träning-viktigt

1. Träning är viktigt – för att det skyddar dig mot sjukdom

Att fysisk aktivitet är bra för hälsan är kanske en självklarhet, men visste du att det skyddar mot olika sorters cancer, diabetes typ 2 och mot att dö i förtid – oavsett orsak? När du rör på dig får kroppen uppleva massor av olika processer som kort förklarat gör att du mår bättre och känner dig piggare. För visst har du också upplevt den där fantastiska förändringen när du innan ett träningspass känt dig trött och hängig, för att efteråt vara uppåt och sprallig? Vad som hänt då är bland annat att blodcirkulationen ökat och att cellerna lär sig ta upp mer syre. I det långa loppet leder det till att förhöjda blodfetter och stresshormoner tas omhand av kroppen.

2. Träning är viktigt för – att bli en problemlösare

Om du tränar regelbundet kommer du förmodligen också att prestera bättre inom andra områden i livet jämfört med om du inte gjorde det. Till exempel har det gjorts en studie på skolungdomar i årskurs nio som fått ha gymnastik varje dag istället för en eller två gånger i veckan. På pojkarna i studien syntes en signifikant förbättring av betygen. Detta skulle kunna bero på att blodcirkulationsökningen även har effekt på hjärnan, vilket gör att den blir bättre på att lösa problem.

3. Träning är viktigt – för att lägga tid på dig själv

Att gå på ett rofyllt yogapass, springa ett varv i skogen eller svettas floder på träningscykeln innebär att du investerar i dig själv på flera sätt. Inte bara din kropp kommer tacka dig, utan undermedvetet också du själv. Att ägna en stund några gånger i veckan åt träning som du mår bra av och tycker är rolig, är ett sätt att koppla av och lära dig att njuta av ditt eget sällskap eller känna gemenskap med dem du tränar med.

4. Träning är viktigt – för din psykiska hälsa

Att din hälsa gynnas på många sätt av rörelse har vi redan nämnt men visste du att även den psykiska hälsan kan förbättras av träning? En studie som gjorts vid Lunds universitet visade att fysisk träning som behandling av medelsvåra psykiska problem såsom ångest, stress och depression, gav lika goda resultat som den sedvanliga behandlingen.

Så, varför är träning viktigt? För att kroppen helt enkelt är gjord för rörelse, vilket förhoppningsvis framgått av svaren ovan. Kom ihåg det nästa gång du är på väg till gymmet, trots att du är trött – det kommer flera delar av kroppen att tacka dig för!

Vill du börja träna på First Class Gym? Kontakta din närmaste träningsanläggning så hjälper vi dig!