Hur får man bättre kondition?

Att få upp konditionen är ett mål för många. Det svåra är bara att komma till skott. Här kommer därför några tips på hur du på ett effektivt sätt förbättrar din kondition!

med-roddmaskin-pa-gym-kan-du-fa-battre-kondition

Vad innebär kondition?

Kondition är ett annat ord för aerob uthållighet. Att ha god kondition innebär att kroppen har god syreupptagningsförmåga och därigenom har förmågan att genomföra ett submaximalt fysiskt arbete under en längre tid. Konditionen är helt enkelt ett mått på hur mycket av det syre man andas in som kroppen kan tillgodogöra sig. Det visar sig när man rör på kroppen på ett relativt lugnt men ändå ansträngande sätt under en viss tidsperiod. 

Hur ska man träna för att få bättre kondition?

Träna intervaller

Att träna i intervaller är enligt många motionskunniga ett av de mest effektiva sätten att få upp konditionen på. Var dock försiktig med att intervallträna för ofta. Oftas räcker en gång i veckan för de flesta, då du annars riskerar att slita på kroppen eller låter bli att träna intervaller då det är slitande både fysiskt och psykiskt. 

Intervallträning för nybörjare

Så hur ska man gå tillväga för att börja med intervallträning? Här ett förslag på intervallträning som kan genomföras både löpande, på cykel eller varför inte på roddmaskinen. 

  1. Spring i två minuter. Tempot ska vara ansträngande men du ska orka att hålla det någorlunda under hela tiden.
  2. Därefter, gå i en minut, gärna i ett raskt tempo och återhämta andan.
  3. Upprepa steg 1 och 2 10 gånger. 

Passet är för nybörjare då det går att anpassa löptempot till en nymotiverad motionär, men det kan även funka fint för dig som är van motionär och vill börja intervallträna. 

Kombinera gärna med annan träning

Eftersom det är lagom att träna intervallträning ungefär en gång i veckan, åtminstone till att börja med, är det jättebra om du vid sidan av detta kan träna annan form av träning. Här får det gärna vara varierat men kanske kan du till exempel jogga eller cykla i ett behagligt tempo en lite längre sträcka? Träna styrka? Gå på ett Yogapass eller träna boxning? Träna gärna varierat och brett cirka tre gånger i veckan så får du ut så mycket som möjligt av din träning och sliter inte ut kroppen. 

Få upp konditionen på First Class Gym

Vi på First Class Gym driver våra träningsanläggningar med övertygelsen om att alla, oavsett hur mycket eller lite man tränat tidigare, kan förbättra sin hälsa genom motion. Därför vet vi mycket om hur du kan förbättra din kondition. Välkommen att prova på något av våra cykelpass, prova maskinerna på något av våra gym eller ta kontakt med en av våra Personliga Tränare. Välkommen att bli medlem på First Class Gym.