Hur ska man träna på gym?

Är du en av dem som inte riktigt vet hur du ska ta dig an en träningsanläggnings alla maskiner och motionsytor? Då har vi lösningen för dig! Här är några tips på hur man kan träna på gym.

trana-pa-gym

Hur ska man träna helkroppsträning på gym?

Att låta fler muskelgrupper arbeta ordentligt under ett och samma träningspass har fler fördelar både för nybörjare och vana motionärer. Då får du effektiv träning och du inkluderar ofta in en del konditionsträning i passet så att kroppen tränas mångsidigt. 

Exempel på pass för helkroppsträning

  1. Börja med raka marklyft. Gör tre set à 5-10 repetitioner per set.
  2. Squats med lika många sets och reps som ovan. Om du vill kan du också använda en medicinboll eller en stång till.
  3. Bänkpress med lika många sets och reps.
  4. Skivstångsrodd med lika många sets och reps.

Om du är nybörjare, se till att inte överdriva vikterna. Testa dig fram och öka på allteftersom. Det gäller att träna effektivt och inte för hårt. Är du nybörjare? Träna denna typ av helkroppspass två gånger i veckan, till att börja med.

Hur ska man träna en specifik muskelgrupp på gym?

Är du ute efter att öka styrkan i en särskild muskelgrupp passar det också väldigt bra att träna på gym. När musklerna som belastas får vila tillförs de protein, då blir de  starkare och växer. Därför är det både viktigt att träna dem regelbundet och att låta dem återhämta sig efteråt. Således kan du som nybörjare gärna börja med att träna en viss muskelgrupp två gånger i veckan och gå upp till tre gånger i veckan efter en tid om det känns bra. Under vilan kan du också träna till exempel kondition eller andra muskelgrupper. På First Class Gym erbjuder vi bland annat de effektiva träningspassen FortGjort, som alltid inriktar sig på en specifik muskelgrupp och bara tar 25 minuter.  

Hur ska man träna kondition på gym?

I konditionsträning, även kallad cardio, finns egentligen inget rätt eller fel. Du kan välja att träna längre pass med lägre intensitet eller intervallpass som får upp flåset ordentligt. Dock har det visat sig att intervallpass kan vara det mest effektiva valet, men gör det som du tycker är roligast och som passar dina förutsättningar bäst. En maskin på gymmet som hyllats till skyarna för att på ett effektivt sätt förbättra konditionen, men som faktiskt också ger funktionell helkroppsträning, är roddmaskinen. Muskelgrupper från bålen till benen får sig en ordentlig genomkörare och du kan ro antingen i intervaller eller köra ett längre och mer lågintensivt pass. Läs också gärna vår artikel om hur man kan träna för att få bättre kondition om du vill ha fler tips. 

Träna på First Class Gym

På First Class Gyms träningsanläggningar har vi alla förutsättningar för att du ska kunna träna precis som du vill på gym. Välkommen att bli medlem för att börja förbättra din hälsa med oss.