Träning när man är gravid – går det?

Listan av saker man behöver göra annorlunda när man är gravid kan göras lång. Dessutom florerar mycket okunskap kring vad gravida kvinnor bör och inte bör göra. Hur ska man tänka kring träning när man är gravid? Här får du svaren. 

kvinna-som-tränar-när-hon-är-gravid

Går det att att fortsätta med träningen när man är gravid?

Den första frågan som dyker upp vid tanke på träning under graviditeten är om det ens går att träna. Men låt oss slå hål på denna myt en gång för alla. Naturligtvis går det bra att träna under graviditeten! Men det stannar inte vid det: 1177 skriver att gravida bör träna, gärna tre gånger i veckan under sammanlagt 2,5 timmar. Att röra på dig när du är gravid gör att, precis som annars också, du mår bättre både fysiskt och psykiskt. Det gör kroppen mer redo för förlossningen och kan reducera risken för graviditetsbesvär såsom bäckensmärta, framfall och graviditetsdiabetes.

4 tips för träning när man är gravid

När du är gravid ska du, likt annars också, gärna ha en mångsidig träning som involverar flera olika sorters fysisk aktivitet. Tränar du de fyra typerna nedan ger du dig själv så goda förutsättningar som möjligt för en frisk och välmående graviditet.

1. Styrketräning

Styrketräning är toppen och gör dig gott av flera anledningar. Bland annat kan ökad styrka i bäckenbotten förebygga urinläckage. I övrigt är det också bra att träna centrala muskelgrupper som mage, rygg, armar och ben, hellre med fler repetitioner än för tunga vikter.  

2. Konditionsträning

Kondition kan du med fördel träna likadant som du gjorde innan du blev med barn, men se till att använda tunna kläder för att inte bli för varm under graviditetens tre första månader. 

3. Rörlighetsträning

Stretcha gärna efter styrke- och konditionsträningen, men var mer varsam än vanligt. Rörligheten i lederna ökar nämligen under graviditeten.

4. Avslappningsträning

Avslappning är minst lika viktigt som fysisk aktivitet, i synnerhet under graviditeten. Gå på ett yogapass eller öva på avslappning hemma genom att ligga i en bekväm position, växla mellan att spänna och slappna av i musklerna och lyssna på musik som gör dig lugn. 

Träning när man är gravid – vad bör undvikas?

Det går dock inte att komma ifrån att alla sporter och träningsformer inte lämpar sig för gravida. Det du bör tänka mest på är att undvika kontaktsporter och andra sorters träning där risken för att ramla och skada magen är hög. Dykning och träning på hög höjd är också att undvika när ungefär halva graviditetstiden passerat. 

First Class Gym har vi massor av träning anpassad för dig som är gravid. Gå något av våra konditions- eller styrketräningspass, delta i ett avslappnande pass för mental träning och avslappning, eller träna som du vill på gymmet med hjälp av våra duktiga instruktörer.