Vad är spinning bra för?

Spinning är en träningsform som varit älskad i flera decennier nu. Vare sig du testat en gång, bara gått förbi en sal full av svettiga spinningcyklister eller själv utövar sporten regelbundet har du nog en föraning om att den gör gott för kroppen. Men vad är spinning bra för, mer exakt? Ta reda på det här!

spinningcykel-som-anvands-pa-cykelklasser

Spinningens historia

Spinningen sägs ha uppkommit i det soliga Kalifornien under sent 70-tal. Upphovsmakaren ska ha varit en personlig tränare och storsportare från Sydafrika som tidigare ägnat sig åt långa cykellopp, men som, då denna historia begav sig, inte ville vara borta från sin gravida fru så länge som loppen krävde. Därför byggde han vad som ses som prototypen till spinningcykeln i sitt garage. När han berättar om detta för kunder och vänner dröjer det inte länge innan fler vill prova. Resten är historia. Under 90-talet börjar spinningen marknadsföras ordentligt, vilket ledde till att spinning blev den uppskattade motionsform som vi alla känner till. 

Vad är spinning?

Så vad är spinning? Spinning brukar definieras som inomhuscykling. Då används  stationära cyklar. Träningen sker ofta i form av ledarledda klasser med motiverande musik till, men idag väljer många också att investera i en egen motionscykel att använda hemma. 

Vad är spinningen bra för?

Här radar vi upp några av spinningens främsta fördelar som träningsform.

1. Hög kaloriförbrukning

För dig som har som mål att tappa vikt kan spinning vara ett bra inslag i träningsrutinerna. Tränar du på rätt sätt kan du förbränna drygt 800 kalorier av bara en timmes spinning.

2. Både konditions- och styrketräning

Spinning är ett väldigt bra sätt att förbättra konditionen på, eftersom passen består av intervaller. Då varvar du snabba cykelsprinter med högt motstånd, med att gå ned i tempo och intensitet. Det har dessutom visats att denna typ av intensiv träning inte bara förbättrat konditionen och uthålligheten utan även gör en mer motståndskraftig mot sjukdom. Många muskler aktiveras också under denna typ av högintensiv träning, jämfört med lågintensiv träning.

3. Spinning passar många

Eftersom man sitter ned och inte belastar knäna särskilt mycket kan spinning vara ett toppenalternativ för dig som har problem med knäna. Även de med ryggproblem kan ofta träna spinning, genom att till exempel sitta ned hela passet och inte ställa sig upp. Dessutom erbjuder First Class Gym cykelklasser med av varierande intensitet och längd, så att du kan välja de pass som är mest anpassade utifrån din form och dina önskemål. 

Cykelpass på First Class Gym

På flera av First Class Gyms träningsanläggningar erbjuder vi cykelklasser för alla sorters motionärer. Oavsett om du är nybörjare eller har tränat ofta under en längre tid ser vi till att du kan träna hos oss på en nivå som passar dig, tillsammans med våra skickliga och peppande instruktörer. Välkommen att prova på att träna hos oss eller bli medlem direkt.