Hur länge ska man vänta med träning efter mat?

När man ska äta innan ett träningspass är en hel vetenskap – vilket också innebär att det finns en hel del åsikter kring det. Hur länge ska man vänta med träning efter mat? Här får du svaren på alla relaterade frågor!

hur-lang-tid-ska-man-vanta-med-traning-efter-mat

Hur länge ska man vänta med träning efter maten?

Naturligtvis spelar många faktorer in för att kunna räkna ut hur lång tid innan ett visst träningspass just du ska äta. Vad du ska träna, hur intensivt och hur länge är bara några av dem. Men som riktlinje kan du tänka så här:

Tumregel 

  • Stora måltider, såsom lunch eller middag: ät dem mellan 4-2 timmar innan träningspasset. 
  • Mindre måltider, såsom mellanmål: ät dem mellan 3-1 timmar innan träningspasset.

Den exakta tiden bör anpassas utifrån hur mycket du kommer äta, vilken typ av träning du ska ägna dig åt, hur hårt du kommer anstränga dig och, kanske viktigast av allt, vad du tycker funkar för dig. Men tänk på att för lite energi innan ett pass kan försämra prestationen, medan för mycket mat kan gör att du känner dig trög och tung.   

När ska man äta innan konditionsträning?

De flesta som sysslar med konditionsträning som till exempel löpning, cykling och simning upplever att de presterar som bäst efter att ha ätit en god stund innan passet, för att inte få ont i magen eller en illamående känsla under tiden. En tumregel för denna typ av träning är alltså snarare att satsa på att få i sig en stor måltid 4-2 timmar innan du ska motionera. 

När ska man äta innan styrketräning?

Innan styrketräning tycker många motionärer att det går bra att äta lite tätare inpå passet, jämfört med hur lång tid innan man ska få i sig något innan konditionsträning. Här kan du tänka att stora maträtter kan intas 3-1 timmar innan du tränar. 

Vad ska man äta innan träning?

Visst är när viktigt – men vad är idealiskt att äta innan träning? För att orka träna ett längre och ansträngande pass behöver man mycket energi. Äter man däremot för lite kolhydrater och proteiner finns risk för att man inte orkar med passet eller presterar sämre än vad man annars hade kunnat göra. Att få i sig rätt mängd av nödvändiga mineraler och vitaminer är också viktigt. Så exakt vad kan man äta? Svaret är att det egentligen inte behöver vara särskilt märkvärdigt, så länge du får i dig kolhydrater och en del protein. Två smörgåsar med ost och skinka samt en klick yoghurt med granola går fint. Hemmagjorda energibars eller overnight oats är exempel på goda mellanmål som du kan avnjuta innan cykelklassen eller crossfitpasset!

Allt om träning och mat på First Class Gym

Välkommen in till oss på First Class Gym om du vill förbättra din träningsresultat eller bara njuta av de positiva sidoeffekterna av regelbunden motion. Vare sig du föredrar att träna på gymmet, delta i cykelpass eller få hjälp av en personlig tränare har vi lösningen för dig – för vi vet att alla kan förbättra sin hälsa genom rätt träning. Bli medlem hos oss idag.