Vad är det vid styrketräning som gör muskeln starkare?

600 stycken. Så många muskler finns det i människokroppen. Men vad är det egentligen vid styrketräning som gör muskeln starkare? Här får du äntligen det korta och koncisa svar du letat efter!

man-som-tranar-styrketraning

Vilka typer av muskler finns i kroppen?

I kroppen finns flera typer av muskler. 

Hjärtmuskler

Hjärtmusklerna kallas de muskler som finns i hjärtat. De är inte viljestyrda. 

Glatta muskler

Glatta muskler är den andra typen av icke viljestyrda muskler. De finns bland annat i mag-tarmkanalen, i luftrören och i blodkärlsväggarna. 

Skelettmuskler

Skelettmuskler är det mer korrekta namnet på det som vi vanligtvis bara brukar benämna “muskler”. De finns i bland annat ryggen och magen och är viljestyrda.  Kroppen har ungefär 600 skelettmuskler och det är dessa vi kommer syfta på när vi i fortsättningen skriver “muskler”.

Vad händer vid styrketräning?

När du styrketränar påverkas både kopplingen som dina nervimpulser har med muskeln och muskulaturen i sig. Att en muskeltillväxt sker och du blir starkare beror på en rad fysiologiska händelser. Väldigt förenklat går det till så här: 

  1. När du tränar en muskel hårt kan den nå “gränsen” för vad den kan klara av. 
  2. När muskeln gör det gottgör kroppen för detta genom att bilda mer protein i muskelfibrerna.
  3. Proteinerna bygger i sin tur upp filamenten, vilket är det som muskelfibrer består av. 

Av detta blir muskeln starkare och större.

Hur lång tid tar det för muskeln att bli starkare?

Hur snabbt man ser resultat av träning på ett långsiktigt plan varierar från person till person och beror på vilken typ av träning det handlar om. När det kommer till muskeltillväxt kan du som nybörjare märka en positiv muskeltillväxt efter bara sex veckor. För dig som redan tränat mycket styrketräning tidigare tar det faktiskt längre tid att se fler märkbara resultat. Det beror på att kroppen, under tiden den lär sig en viss styrketräningsövning, är bättre på att utnyttja de resurser den redan har. När kroppen sedan är van vid en viss typ av styrketräning krävs mer variation och kanske även en större dos tålamod, för att musklerna ska bli starkare. 

Trots att det kanske kan ta lång tid för blotta ögat att se resultat får dina muskler väldigt tydliga sådana efter varje set. Faktum är att det efter ungefär tre till fyra timmar efter ett styrketräningspass har bildats nya proteiner i muskeln. 

Stärk kropp och sinne på First Class Gym

Vill du komma in i träningen igen eller fortsätta ditt motionerande hos några som verkligen kan träning? Välkommen till oss på First Class Gym. Vi vill att alla ska få de fantastiska fördelarna av hur träning påverkar kroppen. För vi vet att oavsett erfarenhet kan vi alla förbättra vårt mående genom motion. Välkommen att kika på vårt utbud av gruppass på gymmen eller ta en titt på vilken av våra träningsanläggningar som ligger närmast dig. Under smittspridningen av covid-19 erbjuder vi även distansklasser som du kan streama hemifrån och träna till, när du vill.